Shiitake
nachází všestranné použití v orientální i evropské kuchyni
zejména při redukčních, makrobiotických a vegetariánských
dietách.
Má velmi nízkou energetickou hodnotu.
Nasytí, chutná a přitom nás nezatíží přebytečnou energií
- netloustne se po ní. Pomocí shiitake můžeme v našem
jídelníčku nahradit maso a nebo ji lze použít k dochucení
všech druhů masitých pokrmů. Shiitake je výtečným doplňkem
ke kuřecímu a králičímu masu. Znamenitě se hodí do polévek
a omáček. Shiitake můžeme upravovat všemi tradičními
způsoby. Můžeme je dusit, smažit, grilovat, fritovat,
zapékat a případně i udit. Aby vynikla jejich výrazná
a jedinečná houbová chuť, při dušení šetříme vodou a
houby podléváme minimálně. Namísto dušení můžeme houby
připravit v mikrovlné či horkovzdušné troubě. Takto
upravené houby můžeme dále zpracovávat mnoha rozličnými
způsoby. S cibulkou, šunkou, rajským protlakem se hodí
ke špagetám či toustům, se smetanovou omáčkou pak k
těstovinám. Výtečné jsou zapečené s brokolicí či květákem
a sýrem. Pokud na zpěněné cibulce podušené shiitake
smícháme s vajíčkem, můžeme si dopřát klasickou smaženici.
Dušené shiitake jsou vhodné k přípravě salátů, např.
s rajčaty, hlávkovým salátem nebo se zelím. Shiitake
můžeme obalovat jako řízky a nebo je smažit ochucené
pouze kmínem a solí. Při grilování můžeme shiitake např.
potírat směsí oleje, česneku, citronové šťávy a soli.Oblíbeným
způsobem úpravy je též marinování, např. ve směsi sojové
omáčky a oleje.Další recepty k přípravě shiitake.
Pokrmy připravené ze shiitake můžeme
uchovávat v chladu a opětovně ohřívat. Čerstvé shiitake
můžeme skladovat při teplotě 1 - 5°C až po dobu dvou
týdnů.
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Objednávka
on-line.
Malé objednávky k doručení poštou lze vyřídit
zde. |
|
|
|
| |
|
|
|